Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Voorjaarsuitje ‘Deksels dagje aardbeien’ 13 juni

Op 13 juni vertrokken we 8.30 vanaf station Bussum Zuid en haalden daarna de mede-gemeenteleden in Hilversum op. We beschikten over een speciale bus met een tillift voor rolstoelen. Heel fijn, zo was het in- en uitstappen voor de minder validen onder ons een koud kunstje.
Vanuit Hilversum ging de reis eerst naar de aardbeientuin in Oene, waar we hartelijk werden ontvangen. De eigenaar vertelde ons onder het genot van een kop koffie / thee, cake met verse aardbeien en slagroom diverse wetenswaardigheden over de aardbeienteelt. Wist u bijvoorbeeld dat de aardbeienplanten maar 4 weken vruchten geven en daarna gerooid worden? Niks meerdere seizoenen. Lang leve de weggooimaatschappij. Of wist u dat aardbeienplanten een voorkant en een achterkant hebben en dat ze in de plantenbakken waar ze tegenwoordig in geplant worden (de teler vergeleek het met de lange tafel waar wij aan zaten) het liefst met de voorkant naar elkaar toe geplant willen worden (mensen kijken elkaar toch ook het liefst aan aan tafel?!)? Na al deze uitleg mochten we nog wat proeven van de heerlijke aardbeien en uiteraard iets kopen in de winkel.

We vervolgden onze tocht daarna per bus op weg naar de lunch in Terwolde. Bij Brasserie KriebelZ werden wij gastvrij ontvangen en hebben wij heerlijk geluncht met Dekselse Pannetjes. Maar wat zijn dat nu, Dekselse Pannetjes? Eigenlijk zijn het mini-braadpannetjes die geserveerd worden met verschillende lekkernijen. Wij hadden als vlees heerlijke kippendijtjes met ananas, varkensprocureur en stoofpot. Als groente werd spinazie, tuinbonen, appeltjes met kaneel en overheerlijke rauwkostsalade geserveerd. Het was een bijzondere ervaring! En niemand van ons wilde de afwas doen die na afloop van ons feestmaal met al die kleine pannetjes in de keuken stond …

Voldaan gingen we verder langs de IJssel naar Bronkhorst, dit was ooit het kleinste stadje van Nederland. Hier mocht iedereen genieten van vrije tijd en naar eigen inzicht en vermogen rondlopen. Er waren knusse winkels, een Dickensmuseum, een kaarsenmakerij en cafés.

Na al deze indrukken was het tijd om op huis aan te gaan. In de bus ging de snoeptrommel nog rond. Een aantal vermoeide reizigers deed onderweg naar huis alvast een dutje om bij te komen van alle inspanningen van deze dag. Het was een zeer geslaagd ‘Deksels dagje aardbeien'. Waar zou het uitje ons volgend jaar naartoe brengen?
Susanne Bottenheft

Enkele impressies van deze gemeenteuitstap op 13 juni 2017:

door dhr. Jan van Cadsand en dhr. Jan Kofman