Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Hagenpreek

Zondag 18 augustus hebben 5 geloofsgemeenschappen inmiddels voor de derde keer een “hagenpreek” gevierd. Dit keer was het Vesting Museum hiervoor het decor. Helaas speelde het weerfoto 1 niet mee, hoewel het niet echt regende, maar werd toch gekozen voor de veilige Kazematten van het Vestingmuseum Naarden. Ruim 80 kerkgangers vonden de weg naar Naarden en samen hebben wij, met voorganger ds. Peter Korver en organist Piet Philipse, een prachtige inspirerende dienst gehad. Ds. Korver haalde in zijn preek aan dat we niet in een kerk, niet in een Godshuis waren, maar in een kazemat, een niet gebruikelijke omgeving voor een dienst. Maar voor protestanten en vrijzinnigen is een kerkgebouw gewoon een plaats van samenkomst en niet zozeer de woning van God, zoals voor katholieken en je mag er best een tentoonstelling, een concert of iets anders organiseren. Maar omgekeerd, een dienst mag ook in een ander gebouw dan een kerk gehouden worden, een school, een gymnastieklokaal. Maar een dienst tussen kanonnen, wallen en grachten en bastions, dat associëren we niet zo gauw met inkeer, bidden en het zoeken van God.

Maar als laatste zei ds. Korver: “het Luther-lied, de psalm zegt nog heel stoer Wie in de beschutting van de allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de ontzagwekkende, zegt tegen de Eeuwige: Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.” (Ps. 91 : 2) Voor ds. Korver, maar ook voor die aanwezig waren, is het foto 2voorzichtiger, vragender ook, een beetje zoals Claudia de Breij dat teder verwoordde in het bekend geworden lied:

Mag ik dan bij jou schuilen, / als het nergens kan?
En als ik moet huilen, / droog jij mijn tranen dan?
Want als ik bij jou mag, / mag jij altijd bij mij.
Kom wanneer je wilt, / ik hou een kamer voor je vrij.

Nogmaals een heel inspirerende dienst met prachtige liederen die wij hebben gezongen onder begeleiding Van Piet Philipse op zijn prachtige “kist” orgel.

Loes van Driel-Blaak