Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

De zomervakantie is weer voorbij. Een zomer met extreme hitte en soms veel water. We hopen dat iedereen een goede periode achter de rug heeft. De Diaconie gaat weer met frisse moed verder.

Eind augustus is de Diaconie bijeen geweest, om een aantal activiteiten voor de komende periode te bespreken. Ook zijn we bezig geweest om de begroting voor 2020 op papier te zetten.

De eerste activiteit die komt, is het uitreiken van de Paaskaarsen tijdens de BBQ op zaterdag 14 september. De Paaskaarsen gaan naar gemeenteleden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of als blijk van waardering voor datgene wat ze doen. Meer informatie over de BBQ vindt u in deze “Lutheraan”.
Dit wordt een bijzondere middag. We maken dan kennis met een totaal verbouwd gemeentecentrum. Ik kan u vertellen dat het er prachtig uit ziet en niet meer te vergelijken is met hoe het was. Ook vanaf deze plaats hulde aan de bouwcommissie.

Dinsdagmiddag 24 september staat het najaarsuitje gepland. We gaan dit jaar naar het Singermuseum. Er is momenteel een tentoonstelling over “Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken”, vastgelegd door Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen.
Gastconservator Boudewijn Bakker, oud-hoofdconservator van het Stadsarchief Amsterdam en specialist op het gebied van het landschap in de Nederlandse beeldende kunst, maakte de selectie voor de schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling is thematisch opgezet en leidt de bezoeker aan de hand van thema’s als ‘Storm en regen’, 'Koud en guur, sneeuw en ijs’ en ‘Het weer vandaag’ door vier eeuwen verbeelding van veelal extreem weer. Het oudste werk uit de tentoonstelling toont een indrukwekkend winterlandschap uit 1565: Kruiend ijs bij Delfshaven van Cornelis Jacobsz van Culemborch.
We verzamelen om 14.00 uur bij het museum. Heeft u geen vervoer? Neem dan contact op met de Diaconie. Na afloop gaan we gezellig met elkaar een kopje koffie/thee met wat lekkers gebruiken. Er zijn voor u geen kosten aan dit uitje verbonden.
Graag zo snel mogelijk opgeven, uiterlijk woensdag 18 september. En vermeldt u bij ons even of u een museumjaarkaart heeft? En deze dan graag meenemen.

Zondag 29 september is er weer de Grote Jaarlijkse Diaconie collecte. Deze collecte staat dit jaar in het teken van de Diasporagift 2019. Het thema is “Bijen en Bouwen voor de jeugd”. Dit is een project voor de Lutherse kerk in Kirgizië. De Diasporagift 2019 vraagt voor de Evangelisch-Lutherse kerk van Kirgizië een gift voor de ondersteuning van de projecten: “Een zolder voor de jeugd”in Kirovskoje en de “Bijenvolken” rondom Belowodsk en Kara-Balta.
Vorig jaar hebben we geen aparte brief gestuurd voor de Grote Jaarlijkse Diaconie collecte, waardoor het collecte bedrag minder was. Daarom vindt u bij deze “Lutheraan” een uitgebreide brief van de Diaconie met daarin een warme aanbeveling voor deze collecte. Mocht u niet aanwezig kunnen zijn tijdens de dienst van 29 september, dan kunt u uw bijdrage overmaken op de Rabobank rekening van de Diaconie.

Nu alvast een vooraankondiging voor zondag 27 oktober, de jaarlijkse oogstdienst. Deze is dit jaar weer in Bussum. Dan brengen we onze “oogst” naar de voedselbank Naarden-Bussum en Hilversumse Meent. Meer informatie zult u in de volgende “Lutheraan” vinden.

Zoals u kunt lezen zijn we al weer druk bezig. Er staan een hoop mooie dingen te gebeuren.

Peter Wagner.