Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN


Luther over de christelijke vrijheid
De cursus Leren van Luther 2022-2023 is voor het najaar in onze gemeente gepland en heeft als thema ‘Luther over de christelijke vrijheid’. We bespreken delen uit Luthers beroemde verhandeling uit 1520.

Vrijheid van de christenmens
Luther écht leren kennen waar het spannend wordt: dat is het doel van de cursus Leren van Luther. Want wij denken vrij te zijn, maar zijn we dat ook? Waar zit werkelijke vrijheid in? Luther heeft het over de vrijheid van de geest. Wat bedoelt hij? We lezen uit Luthers beroemde traktaat over de vrijheid van de christenmens. Dat traktaat begint met een veel geciteerd, maar weinig begrepen aforisme:

Een christenmens is een volkomen vrij heer over allen en niemands onderdaan.
Een christenmens is een volkomen dienstbare knecht van alles en ieders onderdaan.

Luther zegt dat geloof de bron is van vrijheid, maar wat is geloof volgens hem? Dat is in ieder geval niet het onderschrijven van een aantal leerstellingen. Christelijke vrijheid is volgens hem onherroepelijk verbonden met spontane christelijke dienstbaarheid. In het traktaat De libertate Christiana vinden we Luthers eerste samenhangende formuleringen over de betekenis van geloof (als reactie op Gods belofte) en over de relatie tussen christelijk vrijheid en christelijke ethiek. Luther probeert onder meer te verhelderen om welke levenshouding het voor een christen zou moeten gaan. Luther noemde dit geschrift ook wel een samenvatting van het christelijk leven, dat begint met die bijzondere christelijke vrijheid, die ons tot dienst en liefde aan de naaste bevrijdt, wat ons daarvan ook mocht weerhouden.

Vier bijeenkomsten
U bent van harte welkom om samen deze tekst en zijn betekenis te leren kennen en je eigen te maken. De 4 bijeenkomsten vinden plaats op de volgende donderdagavonden: 6 en 20 oktober en 3 en 17 november 2022. Aanvang 19.30 uur in het gemeentecentrum. Er is een reader voor de deelnemers op papier beschikbaar. Deze kan digitaal verzonden worden voor de online deelnemers.
De kosten van de cursus worden net zoals vorig jaar door de gemeente gedragen. Een vrijwillige gift van 20 euro is welkom op het rekeningnummer van onze gemeente.

markus matthiasBijeenkomst 1: Innerlijke vrijheid door aanvaarding van Gods genade
Docent: prof. dr. Markus Matthias
Op 6 oktober staan de delen 1 tot en met 11 centraal. We gebruiken de Nederlandse vertaling van de Latijnse versie van dit geschrift, die in een recent verschenen boek van prof. dr. Markus Matthias is opgenomen.

 

 

theo kerkbladBijeenkomst 2: Vrij boven alles uit in verbondenheid met Christus
Docent: dr. Theo van Willigenburg
In deze bijeenkomst op 20 oktober worden de delen 12 tot en met 20 en deel 25 van het geschrift samen behandeld en ingeleid door de docent.

 

 

foto willyBijeenkomst 3: Tot dienstbaarheid groeien
Docent: ds. Willy Metzger
De delen 30-42 komen op 3 november aan de orde. Met de vraag: hoe kan een mens, staande in de vrijheid van Gods genade tot zorgzaam handelen voor de naaste komen? Wat mag en kan hem in beweging brengen tot dit doen en laten voor een ander?

 

suzanne FreitagBijeenkomst 4: Je naaste dienen: leven voor de ander
Docent: ds. Susanne Freytag
Tijdens deze bijeenkomst op 17 november behandelt ds. Susanne Freytag de de delen 46 tot en met 57 en deel 63 van het Luthers geschrift.

 

 

De cursus online volgen
Voor wie op een van de avonden onverhoeds niet kan, of liever de (hele) cursus online wil volgen, wordt de cursus op de volgende avonden online aangeboden: op 17 november en 8 december 2022 en op 12 januari, 2 februari en 9 februari 2023.

Opgeven kan telefonisch bij ds. Metzger of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..