Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Met de galerijgroep zijn we naar Amsterdam gegaan voor een rondleiding van Amsterdam Underground tour. Dat is een project van De Regenbooggroep waar ex-verslaafden een rondleiding geven door Amsterdam. Waar ik dacht dat we wat plekken te zien zouden krijgen waar een ex-verslaafde zich ophoudt (zeker in combinatie met ex-dakloos), kregen we een stuk geschiedenis mee van zowel Amsterdam in de jaren dat de politie de Zeedijk niet opging als van onze rondleider Michel zelf. Zijn persoonlijke verhaal was aangrijpend en mooi vervlochten in de geschiedenis van Amsterdam. Naast het oudste café, laatste houten gevel, een uitleg van het spreekwoord ‘in de aap gelogeerd’, oudste kerk kregen we ook een inkijkje in de wereld van drugs en prostitutie. Over hoe de Chinezen heroïne introduceerden in Amsterdam, ze in de Surinamers een afzetmarkt vonden, hoe de Zeedijk uiteindelijk schoongeveegd en opgeknapt werd en de verhalen van Michel zelf.

Hij heeft met grote regelmaat op politiebureau Warmoesstraat gezeten. Toen we daar stonden gaf dat bij Michel nog aanleiding tot wat gemopper dat men pannenkoeken met Nutella tegenwoordig blijkbaar belangrijker vindt dan de Amsterdamse geschiedenis (bureau Warmoesstraat is er niet meer, red.). Ook hoe hij uiteindelijk van de drugs afkwam, waar velen het niet hebben gered, was een aangrijpend verhaal. Met deze rondleidingen probeert hij weer wat in het reine te komen en hij was bijzonder trots te vertellen dat hij binnenkort een baan heeft bij de Regenbooggroep. Kortom, een wat onverwacht aangrijpend, maar mooi verhaal.

Hieronder nog twee sfeerimpressies en twee reacties vanuit de galerijgroep.

Galerijgroep

Op deze foto kijken we de Zeedijk in. We zien Michel een foto omhoog houden van hoe de Zeedijk er vroeger uitzag, met dichtgespijkerde (en later zelfs dichtgemetselde) ramen en deuren.

Galerijgroep 2

Op deze foto lopen we, tegen de zon in kijkend, door de Warmoesstraat.

Reacties vanuit de Galerijgroep:

“Wij zijn bij de underground tour geweest in Amsterdam. Wij kregen een tour van een ex-verslaafde en ex-dakloze. Zelf heeft Michel heel veel meegemaakt, hij vertelde bijvoorbeeld dat hij uit winkels erg veel stal om van dat geld drugs te kopen. Dat noemt Michel hosselen. Ook heeft hij een groot deel van zijn vrienden verloren aan drugs. Gelukkig heeft hij zelf heel erg aan zichzelf gewerkt na de 5de keer dat hij in het ziekenhuis wakker werd. Ook liet Michel een deel van de geschiedenis zien uit de stad bijvoorbeeld hoe alles dichtgegooid werd op de Zeedijk. De tour was erg indrukwekkend.”

“Ik vond het een indrukwekkende tour. Ik vond het goed dat een ex-verslaafde de tour gaf in plaats van iemand van een of andere organisatie. Ik vond zijn verhalen over wat hij allemaal heeft meegemaakt wel een beetje heftig. Het is wel leuk dat hij met zijn tour ook een stukje historie van Amsterdam liet zien. Michel de rondleider vertelde ook hoe hij vroeger bijvoorbeeld autoradio’s stal en verkocht waardoor hij weer drugs kon gaan komen. Hij vertelde ook dat een vriend van hem dood ging aan een overdosis terwijl hij het zag gebeuren en niks kon doen. Ik vond het mooi om te horen dat Michel dacht dat er iets meer is boven hem dat hem heeft geholpen om van de drugs af te komen.”

N.B. Michel was heel duidelijk over legalisering van drugs: xtc helemaal niet, en wiet alleen onder zeer strikte voorwaarden. Xtc maakt niet alleen mensen kapot, voor de grondstoffen moeten zelfs bomen in het regenwoud worden gekapt. Wiet slechts gecontroleerd vanuit enkele punten waarbij gebruikers goed in de gaten worden gehouden. Duidelijk werd wel dat vanuit een ervaren drugsgebruiker legalisering sterk wordt afgeraden.

Jeroen Jansen