Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Diet van Erven - Mok

Op zondag 17 maart 2019 overleed ons gemeentelid Diet van Erven-Mok (Dina Jette) op de leeftijd van 94 jaar. We mochten van haar afscheid nemen in een dienst op maandag 25 maart en haar leven gedenken.
Een leven waarin de Lutherse gemeente, en zeker de Lutherse gemeenschap van onze vierplek Hilversum, een soort schuilplaats voor haar is geweest, waarin ze een vertrouwde en vertrouwensvolle plek heeft kunnen vinden. Zolang als het voor haar mogelijk was, kwam ze graag naar de vieringen en deed ze mee met de andere activiteiten van de gemeente, zoals het jaarlijkse uitje van de diaconie of nog bij onze barbecue in september vorig jaar.
Zoals ik ook uit de verhalen over haar leven mocht opmaken was de Lutherse gemeente ook een soort schuilplaats voor alles wat zij heeft meegemaakt, voor alles wat zij heeft ondergaan, ook voor haar Joodse achtergrond, haar ouders vermoord zijnde in Sobibor en geen familie meer over, behalve haar jongere broer Albert. Zijn overlijden in 2017 was een groot verlies voor haar.
Hoe het precies kwam dat zij in de Lutherse kerk en gemeente terecht kwam heb ik niet van haar te horen gekregen. Het heeft zeker met haar huwelijk te maken. Belangrijker is de vraag waarom iemand in deze onze tijd blijft bij een kerk, een gemeenschap als deze.
Alleen een keer mocht ik haar in 2015 bezoeken, toen ik hier in Hilversum net in dienst kwam, voordat ze haar hersenbloeding kreeg en haar leven in een andere langzamere versnelling gezet werd, met veel afhankelijkheden en veel zorg door de kinderen.
De Lutherse gemeente die haar ook oprichtte en steun bood in voor haar moeilijke tijden, naast de steun en zorg en hulp die vooral de kinderen die in deze periode thuis waren haar boden. Ze kwam er weer uit, kon weer een opgericht mens worden, een ongelofelijk lief mens, zoals we haar mochten meemaken in de gemeente met een grote nieuwsgierigheid en empathie voor de mensen om haar heen, soms ook met een goede portie cynisme.
Ze was betekenisvol voor anderen. Dat wilde ze ook graag zijn, en vooral voor haar kinderen, kleinkinderen en ook achterkleinkinderen. Het leren, en leren leren, was belangrijk voor haar. De kinderen werden met aandacht en alertheid overhoord. En muziek was belangrijk voor haar, zoals bijvoorbeeld het zingen in de kerk en de muziekles voor de kinderen.
Moge haar nagedachtenis en de herinnering aan haar liefde en liefdevolle aard ons tot zegen zijn.

Ds. Willy Metzger