Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Geboorte van Christus-icoon
Sinds februari van dit jaar hangt een tweede icoon aan de muur van de achterkant van ons liturgisch centrum naast die van de opstanding. Het is de icoon die ook afgebeeld was op onze kerstkaart van afgelopen jaar.

Passend bij het thema ‘aangeraakt’
Deze icoon paste prachtig bij het gekozen thema van de kerstperiode van dit jaar, ‘aangeraakt’. Juist in deze tijd die zo lang sociale distantie nodig had enKunst in om de kerk heeft, verbeeldt deze icoon hoop op nabijheid en geborgenheid. De tedere aanraking die speelt tussen het Christuskind en zijn moeder Maria, brengt ons dat nabij.

Hedendaagse icoon als gedenkteken
Het is een hedendaagse icoon, geschilderd in 2020 en uiteraard voor de verkoop, maar wel op de oude en traditionele manier, dus geschilderd op een houten paneel, met geschuurde lijmlaag en verf van eitempera en voorzien van een laklaag. 

Bijzondere icoon – twee traditionele thema’s samengebracht
Het bijzondere aan deze icoon is dat er twee traditionele thema’s in zijn samengebracht. Uiteraard staat het thema van kerst, de geboorte van Christus, met de zogenaamde Heilige Familie, het Christuskind, Maria en Josef, op de voorgrond. Daarnaast is er een tweede motief dat bij onze icoon een rol speelt: de tedere aanraking tussen Maria en het kind. Dit motief heeft in de traditie meerdere namen en varianten en heet onder andere Maria Eleousa, Maria de medelijdende, de barmhartige. Dit type icoon heeft de intentie om barmhartigheid bij de gelovigen aan te wakkeren door de tederheid en zorgzaamheid die hieruit spreekt.

 Ds. Willy Metzger