Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi

Logo PKN

Zaterdagmiddag 7 oktober hebben we met een feestelijke bijeenkomst in ons oude kerkgebouw in Hilversum het 100-jarig bestaan gevierd. De voorbereiding liep al bijna een jaar. Okke-Jan, Willy, Loes en ondergetekende hebben het feest voorbereid samen met de nieuwe eigenaren, Daan en Vera. De kerk heet nu House of Meaning (HOM), Meer informatie hierover kunt u vinden op www.houseofmeaning.nl

En op 7 oktober was het zover. Alles was gereed om er een mooi feest van te maken. De herinneringskaarsjes waren geleverd en de wijn en sapjes lagen koud. Ook stonden de leuke kleine gebakjes van Olsthoorn met de afbeelding van de kerk en de tekst Hilversum 1923-2023 klaar. Na de koffie en taartjes werd de middag geopend door Willy Metzger, onze predikant. De hele geschiedenis van de Lutherse gemeente Hilversum en de bouw van de kerk passeerden de revue in een onderhoudende speech. We hoorden dat er zelfs enige tijd een extra Lutherse kapel in Hilversum was aan de Coehoornstraat.

Zinvolle evenementen en trainingen
Na Willy vertelde de nieuwe eigenaar Vera Prillevitz over HOM en hoe ze de kerk steeds meer weten te vullen met zinvolle evenementen en trainingen. Zij werken er als coaches en helpen mensen bij het omgaan met levensvragen. Ze zijn nog elke dag dankbaar dat ze hier kunnen wonen en werken. Eigenlijk is de functie van de kerk hetzelfde gebleven. Samen met de gemeente Hilversum werken ze aan een plan om de kerk nog verder te verduurzamen. Na de inleidingen kwam Kees Posthumus, met muzikale begeleiding door Henk Glabbeek, met het programma ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’. Een mooi theaterprogramma, dat ons aanspoort om nog duurzamer te worden. Een boodschap die we al jaren in de praktijk weten te brengen, maar waar nog een schepje bovenop mag.
Kees bracht prachtige verhalen en werd zeer goed muzikaal begeleid door Henk. Zo ook het verhaal over het ontstaan van het kussen tussen mensen. Iets met honing, vraag maar aan één van de 70 aanwezigen, hoe het zo is gekomen dat we elkaar op de mond kussen.

De samenzang in canon was aanstekelijk en vermakelijk. Een prachtige voorstelling en voor herhaling vatbaar als we weer iets te vieren hebben. En u weet: daar zijn de Lutheranen best goed in. Tijdens de rijk aangeklede borrel werd in groot beeld de herdenkings-PowerPoint-presentatie getoond die door Max Cramer en Loes van Driel is gemaakt. In de nazit met de hapjes van Stokjes en Lepel werd er driftig nagepraat in de prachtig opgeknapte kerk, zonder het orgel want dat is geschonken aan de Johanneskapel in Laren. Bij het verlaten van de bijeenkomst kreeg iedere bezoeker een herinneringskaarsje mee met daarop de afbeelding van de kerk.

Johan Vroegindeweij

Afbeelding32